Museum aan het Vrijthof

Museum aan het Vrijthof vertelt het unieke verhaal van ‘Made in Maastricht’. Heden en verleden komen samen in wisseltentoonstellingen en de architectuur van het gebouw, waarbij ondernemerschap, samenwerken en gastvrijheid hoog in het vaandel staan. Inwoners en bezoekers van Maastricht kunnen in Museum aan het Vrijthof een uur genieten van cultuur tussen de winkels, terrassen en restaurants die de binnenstad rijk is.

Voor meer informatie over het museum, klik hier.

Geschiedenis

Het Grand Café van Museum aan het Vrijthof is gehuisvest in het Spaans Gouvernement, een 16e-eeuws kapittelhuis. De naam Spaans Gouvernement herinnert aan de bezoeken die Karel V, die zowel Spaanse koning, Duitse keizer als hertog van Brabant was, tussen 1519 en 1550 aan Maastricht bracht. Tijdens deze verblijven verbleef Karel V in het Spaans Gouvernement.

Het Spaans Gouvernement was het belangrijkste onderdeel van de ‘prima porta’, het eerste huis aan de claustrale cirkel rond de Sint-Servaasbasiliek. Behalve de hoekbebouwing, in 1923 vervangen door het huidige bankgebouw, behoorde ook het tegenwoordige pand Papenstraat 2 tot de ‘prima porta’. Het huidige huis is rond 1792 gebouwd naar ontwerp van de Maastrichtse architect en meubelontwerper Mathias Soiron.

Detailfoto_tentoonstelling5[1]6 maart – 6 juni 2016: ‘Les Deux Garçons’ exposeert met ‘PURE’ in Museum aan het Vrijthof

Museum aan het Vrijthof in Maastricht verwelkomt in 2016 het Nederlandse kunstenaarsduo ‘Les Deux Garçons’ met hun eerste overzichtstentoonstelling ‘PURE’. Taxidermie sculpturen, bronzen beelden en gemengde techniek objecten laten de diversiteit van de kunstenaars zien. De tentoonstelling, tijdens en rond de internationale kunst- en antiekbeurs TEFAF, vindt plaats van 6 maart tot en met 6 juni 2016.

Taxidermie
Atelier Les Deux Garçons wordt gevormd door de kunstenaars Roel Moonen (1966) en Michel Vanderheijden van Tinteren (1965). De van oorsprong Limburgse kunstenaars ontmoetten elkaar in Maastricht en werken al sinds 2000 samen. Het duo geniet internationale bekendheid met hun sculpturen van taxidermie, waarbij geprepareerde dieren iets menselijks krijgen. Eenmaal hun werk gezien laat het je niet meer los.

Met hun kenmerkende en intrigerende beeldtaal vervaardigen Les Deux Garçons absurdistische, soms ook ontroerende of humoristische objecten. Gewoonlijk gemaakt met materialen gevonden bij de taxidermist, op veilingen of bij antiquairs. Hun sculpturen zijn soms zo hard als staal en dan weer fijngevoelig als een vlindervleugel. Het theatrale wordt zeer zeker niet vermeden.

Reflectie
Les Deux Garçons presenteren hun herten, lammetjes, biggetjes, hondjes en andere dieren veelal als Siamese tweelingen met accessoires als kleurrijk porselein, speelgoed en allerlei bruikbare voorwerpen. Deze staan symbool voor angst, noodlot en vergankelijkheid. Om te creëren schuwen de kunstenaars geen thema’s als hun instinctieve, artistieke
drang of de actualiteit hierom vraagt.